Reizen & geneesmiddelen – Huisartsenpraktijk van Steyn – Stein
Header afbeelding
Bergènkenstraat 11A 6171 NR Stein Tel:046 - 433 13 27 Spoed Toets 1

Reizen & geneesmiddelen

Gebruikers van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen kunnen deze middelen niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.

Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Staat mijn geneesmiddel ook op deze twee lijsten en valt het middel daarmee binnen de Opiumwet?
U kunt uw antwoorden vinden op de website van het CAK.

Mijn geneesmiddel valt onder de Opiumwet, welke verklaring heb ik nu nodig?
Er bestaan twee verschillende verklaringen:
Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. U kunt meer informatie vinden over reizen binnen het Schengengebied op de website van het CAK. Hier vindt u onder andere ook welke landen onder het Schengengebied vallen & wanneer u ook bij reizen binnen de Schengenlanden een Engelstalige medische verklaring dient in te vullen.
Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.

Houdt er rekening mee dat de verklaringen moeten worden gecontroleerd door het CAK, hier kan enige tijd overheen gaan. Breng uw verklaring dus tijdig in orde.
Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.

Voor meer informatie kunt ook telefonisch contact opnemen met het CAK op 0800 – 2108.